Sievitalon elementtitehdas harjakorkeudessa

Tiedote
julkaistu 10/2018

Sievin Hannunkankaalle valmistuvan Sievitalon elementtitehtaan rakentaminen on edennyt aikataulussa ja ensimmäiset taloelementit valmistuvat tehtaalta joulukuussa.

– Sievi tunnetaan vahvasta teollisuustoiminnastaan, ja tämä hanke vahvistaa elinvoimaisuutta entisestään. Elementtitehtaalla on iso merkitys myös työllisyyden näkökulmasta, sanoo rakennuttajana toimivan Sievin kunnan kunnanjohtaja Mauno Ranto.

Hänen mukaansa Sievissä panostetaan elinkeinojen kehittämiseen kauaskantoisesti.

– Täällä varaudutaan maanhankinnalla ja kaavoituksella yritysten tuleviin tarpeisiin, koska päättäjät ovat ymmärtäneet tällaisen reservin tärkeyden.

Sievin kunnan tekninen johtaja Paavo Hankonen kertoo 1990-luvulla syntyneen ja voimakkaan teollistumisen liikkeelle laittaneen Sievi-hengen elävän edelleen vahvana. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva hieman yli 5 000 asukkaan Sievi on maan toiseksi teollistunein maalaiskunta.

– Sievi on jo nimenä vahva brändi. Meidän onni on vahvat yritykset, joista monen juuret ovat Sievissä. Välillisesti nyt rakennettava elementtitehdas työllistää esimerkiksi logistiikassa, minkä lisäksi tehtaan positiiviset vaikutukset näkyvät ostovoiman kasvuna, Hankonen jatkaa.

Tehdas käynnistyy vaiheittain joulukuusta alkaen

Elementtitehdas työllistää aloitusvaiheessa 10-20 henkilöä.

– Tehtaan työllistävä vaikutus tulee olemaan alueelle merkittävä. Tarvitsemme työnjohtajia, tuotantohenkilöstöä ja suunnittelijoita. Elementtitehdas työllistää myös osan nykyisistä hallinnon työntekijöistä erityisesti suunnittelussa ja työnjohdossa, toteaa Sievitalon toimitusjohtaja Jaakko Tokola.

Elementtitehdas valmistuu Tokolan mukaan mielenkiintoisessa ja haastavassa markkinatilanteessa pientalorakentamisen ollessa valtakunnallisesti edelleen vaikeuksissa.

– Elementtitehtaan käynnistämiseen tilanne vaikuttaa siten, että lisäämme omakotitalojen elementointia heti tehtaan käynnistyessä, mutta tehtaan päätarkoitus on silti palvella asuntoyhtiö- ja hyvinvointitilojen rakentamista.

Tehtaanjohtaja Markus Göös sanoo elementtitehtaan valmistuvan oikeaan aikaan ajankohtaiseen tarpeeseen pientalorakentamisen laajetessa palveluun perustuvaan rakentamiseen. Samoin hyvinvointirakentamisessa on kasvunäkymät.

– Tehtaan ansiosta meillä on omakotirakentamisessa koko prosessi omissa käsissä, mikä vaikuttaa positiivisesti sekä laatuun että aikatauluihin.

Sievin kuntaa ja rakennushankkeen muita osapuolia Göös kiittää hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Rakentaminen on sujunut äärimmäisen hyvin ja tehtaan vaiheittaiseen käynnistämiseen päästään suunnitellusti joulukuussa.

Kolmikantamallilla kustannustehokkuutta

Kuntarahoituksen rahoittaman elementtitehtaan rakentaminen työllistää keskimäärin 15 työntekijää hankkeen kustannusten ollessa 5,35 miljoonaa euroa. Hankinnat on toteutettu kolmikantamallina, jossa osapuolina ovat Kuntarahoitus, Sievin kunta sekä urakoitsijat ja tavarantoimittajat.

– Vaikka yhteensä noin 70 sopimuksen tekeminen on vaatinut paljon työtä, kolmikannan ansiosta hankintoihin saadaan kustannustehokkuutta, tekninen johtaja Paavo Hankonen kertoo.

Hankkeen tiedot

Tontin pinta-ala n. 2,6 ha, rakennettava kerrosala 4 052 neliötä, tilavuus 34 306 kuutiota. Kustannukset 5,35 M€, alv. 0%. Rakennuttaja Sievin kunta, rahoitus Kuntarahoitus Oy.

Suunnittelu

Arkkitehtisuunnittelu Suunnittelutoimisto Hietala Oy, rakennesuunnittelu Insinööritoimisto Eero Kellberg Oy, LVI-suunnittelu Insinööritoimisto JJMC Oy, sähkösuunnittelu Päivärinnan Sähköliike Oy.

Rakentaminen

Projektinjohto Suunnittelutoimisto Hietala Oy, rakennustyöt Rakennuspalvelu Kaski Ay/Esko Kaski, maanrakennustyöt Sundström Ab Oy, sähkötyöt E. Kotilainen Oy, LV-työt Ollin Putkityö Oy, IV-työt Peltisepänliike M. Paakki Oy, turvatekniikka Suomen Turvatekniikka, betonielementit Lujabetoni Oy, maalaustyöt Maalausliike Hannu Peltola Ky.