Uuden kodin aika

Renkolainen eläkeläispariskunta alkoi miettiä omakotitalon vaihtamista helpompaan asumismuotoon. Uuteen kotiin Sievitalon täyden palvelun asunto-osakeyhtiössä Hämeenlinnassa ovat tyytyväisiä sekä asukkaat että heidän lapsenlapsensa.

Anja (65) ja Juhani (79) Nurminen muuttivat Hämeenlinnassa sijaitsevaan asunto-osakeyhtiö Metsäpuistoon Rengosta. Omakotitalon jälkeen oli aika muuttaa helpompaan asumismuotoon ikääntymisen ja sairauksien vuoksi. Pariskunta kertoo hyväntuulisena kahden eläkeläisen elämästä täyden palvelun taloyhtiössä. Harrastukset kuten keilailu ja käsityöt täyttävät heidän päivänsä. ”Tuntuu, että on kiire, vaikka eläkkeellä ollaan”, Anja Nurminen naurahtaa.

Nurmiset ostivat asunnon ennen kuin tiesivät meneekö vanha koti kaupaksi. Onneksi meni, melko nopeastikin vielä. Uuden kodin ostaminen ”paperilla” ei hirvittänyt pariskuntaa, vaikka hiukan erikoiselta tuntuikin maksaa etukäteen jostakin, jota ei ole vielä nähnyt konkreettisesti. He kuitenkin luottivat, että hyvä tulee.

”Täytyy sanoa, että hienosti on mennyt Sievitalon kanssa. Meillä ei ollut muita vaihtoehtoja mielessä kuin tämä. Hinta ratkaisi. Tässä oli hyvä hinta-laatusuhde. Ja nopeasti nämä menivätkin kaupaksi”, Juhani Nurminen kertoo.

Nurmiset kokevat, että Sievitalolla asiakas on otettu vakavasti ja kohtelu on ollut kunnioittavaa ja hyvää. Palvelua on saanut riittävästi.

”Ihan ainoa kehittämisasia, jonka minä keksin, on se että vieraspaikkoja autoille voisi olla enemmän”, Anja Nurminen sanoo.
Asumiskokemusta on kertynyt vasta vähän, viisi kuukautta, joten esimerkiksi pihasta ei ole vielä juurikaan käyttökokemuksia. Naapurusto on mukava ja asuminen on rauhallista. Äänieristys asuntojen välillä toimii ilmeisen hyvin. ”Naapuri piti synttärijuhlat ja varoitti etukäteen, että meteliä voi olla, mutta mitään ei kuulunut!”, Juhani Nurminen ihmettelee.

Asunnossa Nurmiset kiittelevät erityisesti pohjaratkaisua. Moni kyläilijäkin on kommentoinut, että asunto tuntuu neliöitään tilavammalta. Suurin kehu on tullut kolmevuotiaalta lapsenlapselta, joka oli heti asuntoon astuessaan todennut, että isovanhemmat ovat saaneet paljon entistä upeamman kodin.

Nurmiset kehuvat muiden Sievitalon asiakkaiden tapaan tilavaa ja toimivaa kodinhoitotilaa sekä runsaita säilytystiloja. 62-neliöinen kolmio toimii oikein hyvin kahden hengen kotina. Yhteistä tilaa on olohuoneessa, ja makuuhuoneissa on nukkumisen lisäksi mahdollista ottaa omaa tilaa ja harrastaa. Tupakeittiön ja olohuoneen yhdistelmä on avara tila, joka sopii hyvin esimerkiksi vieraiden kestitsemiseen.

Juhani Nurminen on harrastanut pitkään suunnistusta ja hän esittelee palkintokaappiaan ylpeänä. Rouvan harrastus taas on käsitöiden tekeminen. Pahvilaatikosta nousee toinen toistaan upeampia kädentöitä. Anja Nurminen mainitseekin, että ompeluhuone on hänen lempipaikkansa. Kun hän surruttelee ompelukoneella tai neuloo, puoliso istuu nojatuolissa katsomassa tv:stä urheilua.

Asunnon materiaalivalinnat tehtiin omia makutuomareita kuunnellen Sievitalon yhteistyökumppaneiden laajasta valikoimasta. Anja Nurminen on valintoihin hyvin tyytyväinen. ”Tästä tuli kiva. Ei ole pelkkää valkoista, vaan tällaiset lämpimät sävyt.” Kylpyhuoneeseen on niin ikään valittu hieman tavallisesta poikkeava seinälaatta, jossa on ruskealla pohjalla vaaleita hentoja raitoja. Asukkaat iloitsevat myös siitä, että pyykit kuivuvat ennätysnopeasti kylpyhuoneessa, jossa on lattialämmitys.

Asunnon olosuhteet ja tekniset ratkaisut saavat Nurmisilta kiitosta. Mitään ongelmia ei ole ollut.

”Rakennusaikana käytiin asiantuntijan kanssa täällä katsomassa ja hän sanoi, että tosi hyvää työtä timpurit tekevät.”

Asunnon väljyys ja yksitasoisuus sekä taloyhtiön palvelut mahdollistavat sen, että asunnossa voi asua pitkään. ”Kyllä tämä on meidän viimeinen asuntomme”, Anja Nurminen toteaa.